Vilka är golvtrenderna framöver?

"Chevron- och fiskbensparkett är mycket populära"

Foto:

Alexandra Hoang

Mitt namn är Alexandra Hoang, jag bor i Oslo med min man och Kyubi, vår hund. Vardagen består av att arbeta som försäkringsrådgivare och skapa kreativt innehåll på sociala medier.

Lägenheten vi investerade i låg högt upp i Barcode med utsikt över Oslofjorden, Ekeberg och Operataket. Vi ville ha en lägenhet med karaktär, där kvaliteten låg i planlösningen och inte i inredningen. De flesta nybyggen på senare tid har standardlösningar, vilket innebär hundratals identiska lägenheter med enstavigt parkettgolv, släta väggar och standardkökslösningar. Vi kände att vår lägenhet hade så mycket mer potential! Bjørvika är ett utvecklingsområde med kontor, tung trafik och flera byggprojekt, så vi ville fokusera på att skapa harmoni i hemmet.

Golvet är det viktigaste tillbehöret

"Jag är angelägen om att det ska vara kvalitetsparkett och inte laminat. Det ska vara robust, slitstarkt och ha bra akustik. Priset är naturligtvis en faktor, men av alla saker vi investerar i är parketten kanske den viktigaste eftersom den är blickfånget i hemmet.

Jag kontaktar leverantörer för att ta reda på vilken parkett de har och vilken typ av material/färg/storlek de har. Jag tittar på referensbilder från verkliga hem, beställer prover för att se vilken inredningskombination som passar bäst och ritar upp hemmet i ett 3D-program för att kunna visualisera slutresultatet.

Vi hade fiskbensparkett i vår förra lägenhet vilket var otroligt snyggt och ville fortsätta med en liknande variant. Fiskbensparkett överlappar medan Chevron är formad som en pil, vilket är mer ståtligt och ger parketten mycket mer karaktär. Vi kände att detta passade särskilt bra i Bjørvika.

Alla leverantörer har färg- och materialprover. Det bästa är att besöka din närmaste leverantör och ta hem dessa prover och se hur de kompletterar varandra och i olika ljus. På så sätt blir resultatet mer konsekvent.

Parketten är det största "smycket" i lägenheten och är den som kommer att sätta standarden för hur komplett ditt hem kan vara. Vissa tenderar att lägga olika typer av parkett i olika rum, men jag rekommenderar att du väljer en parkett som kan användas i hela hemmet - det ser bra ut!

BOEN levererar kvalitetsgolv som är erkända bland hantverkare, vilket gör installationen enklare och säkerställer god installationskvalitet. Dessutom ger parkett dig större valfrihet - antingen limmat mot undergolvet/betongen eller klickat ihop.

Det har blivit mycket mer trendigt att lägga fiskbensparkett med billigare varianter för samma "look". Det finns både för- och nackdelar med detta och jag tycker att du ska satsa på det som passar dig. Men för min del tycker jag att Chevron är värt investeringen för ett klassiskt och tidlöst resultat.

Foto: Jan Peter Lehne

Chevron

Chevron Med sitt perfekta mönster ser chevrongolv ut som en lång rad raka pilar. Det skapar en exklusiv look och en elegant atmosfär, och är ett designobjekt i sig.